FAQ / Intrebari Frecvente - Scaune auto

Statistic, riscul de rănire în cazul scaunelor din grupul I orientate în față (aproximativ 9 luni până la 4 ani) este semnificativ mai mare decât pentru scaunele cu fața din spate din categoria 0+ (de la naștere la aproximativ 18 luni), din moment ce capul copilului este încă foarte mare și greu în comparație cu restul corpului său.

Acest lucru se datorează sistemului convențional de hamuri cu prindere în 5 puncte de pe scaunele auto orientate spre înainte, care ține ferm umerii în poziție și supune gâtul la eforturi considerabile în caz de coliziune. În cazul scaunelor orientate spre spate, energia de coliziune este absorbită de zona extinsă a scaunului, asigurând astfel ușurarea capului, gâtului, umerilor și organelor interne.

       Greșeala 1: COPII SUNT ASEZATI IN BRATELE UNUI PASAGER

Oricine crede că își poate ține copilul in brate in masina, nu ar putea fi mai greșit. Chiar și cel mai mic si usor copil va fi smuls din brațe într-o coliziune.

       Greașeala 2:  PRINDEREA CENTURII DE SIGURANTA IMPREUNA CU COPILUL

Chiar dacă adultul și copilul fixează centura de siguranță în jurul lor, își pun viața în pericol. Acest lucru se datorează faptului că corpul adultului poate zdrobi cu ușurință corpul copilului. De asemenea, centura de siguranță poate să nu se sprijine într-o poziție ideală.

        Greșeala 3: CENTURA COPILULUI NU ESTE TENSIONATA

Vă rugăm să verificați întotdeauna dacă centura este prea lejera, atunci când este fixata și reglați-o în consecință.

        Greșeala 4: BEBE ÎN LANDOU

Ți-ai așezat copilul într-un landou pe bancheta din spate. Este ceva ce nu trebuie niciodată să faci!  În cazul unei coliziuni frontale, copilul va fi aruncat din landou și proiectat înainte!

        Greșeala 5: NU SE UTILIZEAZĂ NICI UN ALT SISTEM DE PRINDERE COPIL

ATENTIE! Chiar și la cele mai mici viteze, acest lucru poate duce la moarte!

        Greșeala 6: AIRBAG FRONTAL ACTIVAT

Cosuletele pentru nounascuti nu trebuie niciodată utilizațe pe scaunul pasagerului din fata, dacă airbagul frontal este activat. Dacă airbag-ul pasagerului rămâne activat și un cosulet auto este fixat pe scaunul din față, acest lucru poate duce la vătămări grave în cazul unui accident!  Scaunul pasagerului poate fi utilizat pentru cosulet auto doar dacă airbagul frontal a fost dezactivat!

        Greșeala 7: COSULET AUTO INSTALAT CU FATA LA DIRECTIA DE MERS

Dacă un cosulet auto este instalat si orientat cu fata la directia de mers, acest lucru poate avea consecințe fatale. În cazul unei coliziuni frontale, acesta ar putea rupe gâtul copilului, deoarece in primele 6 luni de la nastere, capul copilului este încă prea greu în comparație cu restul corpului. Acesta este motivul pentru care cosuletele auto sunt concepute, fără excepție, pentru instalarea orientată cu spatele la directia de mers.

       Greșeala 8: INSTALAREA GRESITA A SCAUNULUI AUTO

De asemenea, copilul dumneavoastră poate fi în pericol dacă scaunul este poziționat greșit sau dacă folosiți centura de siguranță greșită sau dacă centura nu este suficient de bine fixată. În general, cu cât este mai strânsă conexiunea dintre scaun și vehicul, cu atât copilul este mai in siguranta.

        Greșeala 9: MODIFICARI ADUSE PRODUSULUI

Dacă scaunul a fost modificat în vreun fel, de ex. coaserea sau schimbarea pieselor, siguranța copilului nu mai poate fi garantată. Părțile care lipsesc pot avea și consecințe fatale. Un șurub lipsă ar putea fi suficient pentru ca scaunul să se rupă de impact.

       Greșeala 10: DEFECTELE SCAUNULUI AUTO

Sistemul de siguranță pentru copii nu este potrivit pentru dimensiunea și greutatea copilului, standardul este demodat sau scaunul conține deja fisuri ale bazei, ceea ce poate fi cu ușurință un defect existent in cazul scaunelor second-hand de origine necunoscută.

Airbag-urile au fost dezvoltate pentru a face șofatul și mai sigur. Cu toate acestea, sunt potrivite doar copiilor cu vârsta peste 15 ani. Dacă așezați un saun auto pe scaunul pasagerului fără a dezactiva airbag-ul, copilul este expus pericolului extrem. Acesta este motivul pentru care scaunele de siguranță pentru copii și cosuletele auto ar trebui să fie instalate pe bancheta din spate, deoarece o eroare inadvertentă, în timp ce atașarea scaunului sau un airbag activat în mod involuntar sunt suficiente pentru a expune copilul la un risc considerabil. Acest lucru se datorează faptului că copilul poate suferi răni grave la nivelul capului și gâtului, dacă este afectat de un airbag.

Cel mai sigur loc din mașină pentru copii este scaunul din spate, de preferință la mijloc! În această poziție, copilul este cât mai departe de părți și astfel primește o protecție optimă în caz de accident. Important: asigurați-vă că centura de siguranță a masinii se potrivește corespunzător cu scaunul auto. Singurele curele pelvine (cu prindere in 2 puncte) nu sunt suficiente. În acest caz, este mai sigur să folosiți unul dintre scaunele din spate cu o centură retractabilă în trei puncte. Deoarece majoritatea mașinilor nu sunt proiectate cu un scaun central complet format și este relativ dificil să fixați și să eliberați copilul în această poziție, cel mai practic și mai sigur loc pentru sistemul de siguranță pentru copii se află în spatele scaunului pentru pasager.

În general, pe scaunul din față al pasagerului pot fi utilizate sisteme de siguranță pentru copii. În cazul sistemelor orientate cu spatele catre directia de mers (de exemplu, grupul 0+ transportatori pentru sugari), airbag-ul pasagerului trebuie dezactivat, altfel copilul poate suferi vătămări grave în caz de coliziune! Cu toate acestea, unii producători de automobile nu recomandă utilizarea scaunului pasagerului, din cauza posibilului risc de declanșare a airbag-ului. Vă rugăm să citiți manualul dvs. de instrucțiuni auto sau să vă adresați dealerului local.

Dacă decideți să cumpărați un scaun auto pentru copii, folosit, trebuie să luați în considerare următoarele:

- Aveți grijă când cumpărați un scaun auto de origine necunoscută, deoarece este posibil să fi fost deja implicat într-un accident. Fie il verificati la producător, fie nu îl cumpărați!

- Scaunele auto pot îmbătrâni, deci asigurați-vă că schimbați modelul pentru cel de-al treilea copil.

- Modelele sunt deseori considerate depășite după doar trei-patru ani.

 

De-a lungul timpului, fisurile pot apărea în carcasa scaunului ca urmare a accidentelor. Fisurile sunt adesea prea mici pentru a se vedea cu ochiul liber, dar dacă scaunul este încă în funcțiune, acestea vor crește treptat.

O fisură aparent inofensivă poate declanșa brusc o defecțiune completă a materialului. Acest lucru poate apărea spontan în timpul unui accident de mașină din cauza forțelor mari la care scaunul este expus la impact.

În mod alternativ, aceste mici fisuri pot crește neobservate din cauza altor factori, cum ar fi utilizarea constantă sau expunerea la soare, care duc la deteriorarea lentă a materialului în timp. Prin urmare, utilizați doar scaune second-hand, de origine cunoscută (de exemplu, de la frați, familie sau prieteni buni) și nu au fost niciodată implicați într-un accident de niciun fel, chiar minor.

Amintiți-vă întotdeauna că un scaun folosit trebuie să funcționeze și să se potrivească cu mașina și copilul, precum și un nou scaun. În caz contrar, nu poate oferi protecția necesara!

Când achiziționați un scaun auto nou, vă rugăm să luați în considerare următoarele puncte privind achiziția și instalarea:

- Locurile cu „certificare semi-universală” nu sunt permise în toate vehiculele. Verificați lista de compatibilitate a producătorului de scaune pentru a afla dacă scaunul se va încadra în mașina dvs. În caz de incertitudine, cereți pur și simplu informatii distribuitorului auto.

- Du-ți copilul și mașina la magazinul specializat și testează scaunele auto pentru a afla care se potrivește cel mai bine.

- Scaunul pentru copii ar trebui să fie ușor de instalat.

- Verificați lungimea centurilor de siguranță din spate pentru a vă asigura că nu sunt prea scurte!

- Centurile copiilor trebuie să fie ușor de ajustat, astfel încât să poată fi strânse sau slăbit în funcție de ceea ce poartă copilul.

- Scaunul de siguranță trebuie să ofere copiilor care tind să doarmă în mașină, suport lateral maxim și o poziție de dormit confortabilă sau o tetiera reglabila.

- scaunele de siguranță pentru copii orientate cu spatele catre directia de mers, nu trebuie poziționate pe scaunul pasagerului din față al mașinilor cu airbag frontal activat. În acest caz, scaunul auto trebuie instalat pe bancheta din spate!

- Atunci când achiziționați un sistem nou, mai vechi și / sau folosit de siguranță pentru copii, trebuie să vă asigurați întotdeauna că respectă noul standard de testare ECE.

Eticheta test actuală poate arăta astfel:

 

EXPLICAREA ECHIPAMENTULUI ECE

 Cea mai recentă versiune (04) a standardului de testare este în vigoare din 2006. Cu toate acestea, sistemele de siguranță pentru copii testate în conformitate cu versiunea anterioară ECE-R-44/03 pot fi încă utilizate. Acest standard reprezintă cantitatea minimă de siguranță pe care trebuie să o asigure un scaun. Locurile cu etichete de testare ECE-R-44/01 și ECE-R-44/02 sau cu o etichetă „omologată oficial” nu mai sunt permise pentru utilizare.

 DESCRIERE:

1. UNIVERSAL: Certificarea ca fiind universală sau specifică vehiculului

2. 9-36 kg: Greutate corporală, pentru care scaunul este omologat

3. GRUPUL 1/2/3: Grupa pentru care se aprobă scaunul

4. ECE R 44/04: standard european de testare pentru scaune de siguranță pentru copii

5. E8: Desemnarea țării europene se referă la țara în care a fost certificat scaunul auto

6. 0444596: Numărul testului: primele două cifre se referă la versiunea standardului utilizat: Aceste două cifre trebuie să fie 04 sau cel puțin 03!

 ECE-GRUP

 Un copil trebuie să fie securizat cu un scaun auto până la vârsta de 12 ani sau înălțimea de 150 cm. Standardul ECE 44 definește patru grupuri, fiecare dintre acestea fiind proiectată pentru o anumită categorie de greutate. De regulă, dacă copilul este prea greu sau înalt pentru un grup, acesta trebuie să treacă la următorul. Sfătuim cu tărie părinții să nu-și mute copilul prea repede, deoarece un scaun prea mare poate fi la fel de ineficient într-un accident de mașină ca unul prea mic.