Anemia la copii

May 2020 | Pentru mame

Anemia la copii

Atunci când un sugar dezvoltă anemie, în majoritatea cazurilor aceasta se datorează lipsei de fier în dieta sa. Fierul, ca mineral, hrănește globulele roșii din sânge ale corpului, astfel încât să poată crea hemoglobină, care la rândul ei ajută la răspândirea oxigenului în întregul corp.

Bebelușii se nasc cu un stoc de fier, care este de obicei suficient pentru aproximativ 6 luni. Nu este anormal ca un copil cu o vârstă cuprinsă între 4 și 6 luni să dezvolte o formă ușoară de anemie, iar rezerva de fier din corpul micuţului să fie epuizată. Hrănirea bebelușului cu lapte matern sau lapte adaptat cu adaos de fier ajută la restabilirea acestui stoc.

Anemia se poate dezvolta și la vârsta de 6 luni, când bebelușii încep să mănânce alimente solide și să bea mai puțin lapte matern sau lapte cu formulă. Bebelușii născuți prematur își pot epuiza stocul de fier mult mai devreme.

Simptome de anemie

Simptomele anemiei sunt, în majoritatea cazurilor, neobișnuite. În cazurile dese, copilul tău nu va avea nici măcar simptome. Cu toate acestea, simptomele vizibile includ:

- Copilul pare palid;

- Unghiile mâinilor sunt decolorate;

- Niveluri scăzute de energie;

Ce poti face?

Pediatrul verifică anemia în timpul controalelor periodice și, de asemenea, poate face analize ale nivelului de hemoglobină, luând proba de sânge, când copilul are între 9 și 12 luni.

Dacă anemia este confirmată, trebuie să hrăniți copilul cu alimente bogate în fier, cum ar fi carne roșie, fulgi de ovăz și leguminoase. De asemenea, medicul pediatru poate recomanda alimente bogate în vitamina C, cum ar fi portocalele, deoarece îmbunătățesc absorbția fierului.

Fierul sub formă de supliment alimentar poate fi, de asemenea, benefic. Academia Americană de Pediatrie recomandă chiar și un supliment de fier pentru sugarii care se hrănesc numai cu lapte matern, la vârsta de 4 luni, ca măsură preventivă împotriva anemiei până când copilul începe să se hrănească cu alimente bogate în fier.

Desigur, mai întâi consultați medicul pediatru înainte de a face orice, deoarece suplimentele alimentare pot irita stomacul bebeluşului.

Articole similare

Ce mi-aș dori să știu eu pentru prima săptămână cu nou-născutul meu
August 31, 2020

Ce mi-aș dori să știu eu pentru prima săptămână cu nou-născutul meu

Unul dintre cele mai tensionate momente pentru o mamă nouă este prima săptămână după naștere, când ea și nou-născutul vin acasă.
Pe drum cu gemenii ...
August 13, 2020

Pe drum cu gemenii ...

Mamele gemenilor sau tripleţilor, știu că, pe lângă dubla bucurie, gemenii sunt și o dublă provocare când vine vorba de o viitoare călătorie.
De ce plânge copilul și cum să rezolvi problema (partea a 2-a)
July 28, 2020

De ce plânge copilul și cum să rezolvi problema (partea a 2-a)

Așa cum am menționat în partea anterioară a articolului nostru, un lucru este limpede - dacă există un copil, atunci va plânge.
De ce plânge copilul și cum să rezolvi problema (partea 1)
July 28, 2020

De ce plânge copilul și cum să rezolvi problema (partea 1)

Un lucru este clar - bebelușii plâng. Acesta este modul lor de a-și exprima sentimentele și nevoile - foamea, frica, anxietatea și nevoia de atenție.