Ce este anxietatea de separare?

July 2020 | Pentru mame

Ce este anxietatea de separare?

Deși este o etapă complet normală în dezvoltarea unui bebeluș, anxietatea de separare poate fi o perioadă dificilă pentru unii părinți, în special pentru mame.

Ce este anxietatea de separare?

Când micuțul copil este la o anumită vârstă (aproximativ 6 și 7 luni), el începe să înțeleagă că mama există nu numai atunci când poate fi văzută și atinsă, ci și în restul timpului. Din acest motiv, absența ei face ca bebelușul să se simtă neprotejat, mămica lipsește și, în mod natural, ajunge la punctul de a plânge.

Desigur, acesta este un lucru normal și este un indicator sănătos al dezvoltării emoționale a copilului. Anxietatea de separare poate apărea mai devreme și într-o versiune mai severă la copiii ai căror părinți îi lasă rareori singuri în cameră, chiar de la început.

Când apare și când trece?

Așa cum am menționat, anxietatea separării apare în jurul lunii 6 - 7 de la nașterea copilului. Apoi, bebelușul tău începe să simtă absența ta și să-și exprime întristarea în singurul mod pe care îl știe - plângând. Oricât de tensionat ești uneori (totuși vrei să faci ceva în timpul zilei), amintește-ți că prin aceste acțiuni, bebelușul tău îți spune că pentru el ești totul în această lume și el nu vrea să fie separat de tine nici măcar pentru o secunda. Ce e mai adorabil decât acest lucru ?

Anxietatea de separare poate începe să apară noaptea când copilul tău se trezește și observă că nu ești în fața lui. Mai ales dacă doarme într-o cameră separată sau pătuțul său nu este foarte aproape de patul tău.

Această perioadă începe să treacă între a zecea și a 18-a lună, iar până la vârsta de 2 ani, anxietatea de separare o să dispară complet.

Ce pot face ȋn legătură cu acest lucru?

Dacă trebuie să plecați, este recomandat să petreceți ceva timp cu copilul dvs. chiar înainte să ieşiţi din casă. Sărută copilul, ghemuiți-vă lângă el, jucați un joc cu el. Așa ȋţi va simți lipsa mai târziu și, pana atunci poate deja te-ai întors acasă.

Agitația din jurul ieșirii dvs. poate fi redusă dacă lăsați copilul în compania unei rude pe care copilul o cunoaște deja, sau cel mai bine în compania partenerului. Făcând acest lucru, plânsul din absența ta va fi redus la minimum și vei putea să-ți faci treaba în siguranță.

De asemenea, când decideți să ieșiți - spuneți la revedere copilului și plecați. Dacă plecați, nu mai reveniți să-l calmați și apoi să ieșiţi din nou - îl va supăra și mai mult și îl va face și mai confuz. Dacă anxietatea apare adesea noaptea - ritualul de seară la culcare ar trebui să reducă trezirile la minimum. Dacă copilul se trezește plângând, căutându-vă noaptea - este in regulă să vă ridicați și să-i arătați că sunteți în apropiere.

Articole similare

Ce mi-aș dori să știu eu pentru prima săptămână cu nou-născutul meu
August 31, 2020

Ce mi-aș dori să știu eu pentru prima săptămână cu nou-născutul meu

Unul dintre cele mai tensionate momente pentru o mamă nouă este prima săptămână după naștere, când ea și nou-născutul vin acasă.
Pe drum cu gemenii ...
August 13, 2020

Pe drum cu gemenii ...

Mamele gemenilor sau tripleţilor, știu că, pe lângă dubla bucurie, gemenii sunt și o dublă provocare când vine vorba de o viitoare călătorie.
De ce plânge copilul și cum să rezolvi problema (partea a 2-a)
July 28, 2020

De ce plânge copilul și cum să rezolvi problema (partea a 2-a)

Așa cum am menționat în partea anterioară a articolului nostru, un lucru este limpede - dacă există un copil, atunci va plânge.
De ce plânge copilul și cum să rezolvi problema (partea 1)
July 28, 2020

De ce plânge copilul și cum să rezolvi problema (partea 1)

Un lucru este clar - bebelușii plâng. Acesta este modul lor de a-și exprima sentimentele și nevoile - foamea, frica, anxietatea și nevoia de atenție.